Välkommen till allt om travsport och travhästen!

Vi är sidan som tar upp allt om travsport. Här kan du läsa om hur travsporten startade redan på 1800-talet och under de senaste 100 åren har en mycket stark organisation och verksamhet vuxit fram. Utvecklingen gick stadigt framåt och idag är travsporten en mycket populär folksport som engagerar miljoner människor varje år. Frankrike och USA var först ut, men idag är Sverige en av de ledande länderna av sporten. Sporten finansieras nu till största del av ATG, samt hästägarna. Det kan du läsa om, men givetvis även om travhästen.

Travhästen

Hästen är ju huvudaktören i travsport och de flesta travhästar är varmblodshästar som är speciellt framavlade för sporten. När de första organiserade travtävlingarna började ta form i slutet av 1800-talet fanns det tre olika varmblodiga hästraser i startlistan; ryska orlovtravaren, amerikanska travaren och den franska travaren. Importen av utländska travare var viktig för den snabba utvecklingen. I Skandinavien är det nu även populärt med särskilda lopp för kallblod och det arrangeras Nordiska mästerskap för just denna ras. Men läs gärna våra specifika artiklar om just travhästen.

Tävlingar

1907 invigdes den första travbanan i Sverige och idag finns det 33 olika banor runt om i landet. Till de största tävlingarna i Sverige räknas Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial och Olympiatravet. De tävlande hästarna erhåller prispengar för sina prestationer och vilken division den startar i beror på hur hög prissumma den sprungit in. Varje säsong körs även olika årgångslopp där hästar som är 3 eller 4 år får starta. Det här är bara några smakprov på vad du kan läsa på sidan. Välkommen att ta del av allt spännande inom travsport!

About