Travsportens historia i Sverige

Travsporten har en lång historia i Sverige som går tillbaka ända till 1800-talet. Sverige var faktiskt ett av de länder som var bland de första att arrangera organiserat trav tillsammans med länder som USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Danmark. Under travsportens första del var det de tre hästtyperna orlov från Ryssland, anglo-normandiska från Frankrike och den amerikanska travaren som sprang ute på banorna. År 1849 föds en häst som kommer att få stor betydelse inom travsporten, nämligen Hambletonian. Denna hingst kommer så småningom att bli stamfader till samtliga amerikanska travare då det sägs att han blivit pappa till hela 1 200 föl. Hambletonian har också fått det prestigefyllda loppet Hambletonian Stakes uppkallat efter sig. Det är det första loppet som ingår i den amerikanska travtävlingen Triple Crown.

Sveriges första travsällskap

År 1882 bildades Wermlands Trafvaresällskap i den värmländska staden Arvika. Travsällskapet är idag Sveriges äldsta. Några år tidigare hade amerikanen John Wallace arbetat fram en standard för travhästarna som kom att gälla också i Sverige. Varmbloden inom svensk travsport har sitt ursprung nästintill bara från amerikanska travare. Kallblodstravare har traditionellt varit en variant av nordsvensken samt finska kallblodsraser.

År 1900 bildades det Svenska Trafsällskapet som hade två styrelser; Stockholmsstyrelsen och Allmänna styrelsen. Det var den dåvarande prins Carl som blev ordförande för sällskapet. Några år senare, år 1907, invigs Sveriges första travbana – Jägersro i Malmö. Idag är banan inte bara äldst utan även en av de största tävlingsarenorna för hästsport. Arenan grundades av byggmästaren Christian Lauritz Müller.

Viktig milstolpe

Den 4 maj år 1923 var en viktig milstolpe inom svensk travsport. Då hävdes nämligen totalisatorförbudet som hade trätt i kraft år 1898. Det innebar att man nu fick spela och tippa på vilken häst som skulle vinna i ett lopp. I dagsläget har 32 travbanor detta tillstånd om spel för pengar i Sverige. Du kan spela både på kall- och varmblod.

År 1925 delas Svenska Trafsällskapet upp i två delar; Stockholms Travsällskap blir Solvalla och det Svenska Trafsällskapet blir centralorganisation. På Solvallas logotyp ses den häst som kallas för Sveriges förste folkkära häst. Han hette Big Noon och blev den förste svenskfödda hästen som klarade drömgränsen under 1,20 i ett lopp. Big Noon föddes upp av Reinhold Mattsson och tränades av Gösta Nordin.

About