Trav i romarriket

Antikens Rom var en stormakt utan dess like och folket älskade sin underhållning. På Cirkus Maximus flockades folket närhelst de var lediga och hästkapplöpningen med vagnar, dåtidens version av trav, lockade helt klart flest besökare. 

Det kunde samlas över 200 000 personer i publiken som jublade och hejade på sina favoriter. Det här är på tiden med gladiatorer, centurionsoldater såsom de vi ser i spel hos Videoslots och som vakter på casinos i Las Vegas. Man skulle kanske tro att det var gladiatorernas blodiga kamp som lockade publikrekord men nationalsporten var helt klart hästkapplöpning med dragna vagnar. Loppen bestod av en avlång bana på lite över 620 meter och de tävlande behöver ta sig runt banan sju varv för att vinna.

En av de skickligaste på den tiden, som det pratas om än idag, är Gaius Appuleius Diocles. Han började sin karriär som 18-åring och bara faktumet att han överlevde under de första året får räknas till hans skicklighet. Varje förare hade nämligen en böjd kniv och piska med sig i vagnen som de fick använda fritt på sina motståndare. Mannen deltog i otroliga 4 4257 lopp och av dessa vann han 1 462 stycken.

Sporten var finansierad av rika män och det fanns olika lag som körde för att vinna heder åt olika män. Det går att likna sporten vid dagens rika formel 1-stall. Männen som ägde laget stod för att avla fram de rätta hästarna, bygga förbättrade vagnar och träna förarna.

Sporten betalades av de rika men även de fattiga hade råd att besöka Cirkus Maximus för att se loppen. Och de fattiga hade chansen att bli rika om de blev skickliga förare. Endast fattiga användas som förare och de som blev duktiga kunde bli väldigt förmögna.

 

 

About